hoogbegaafdheid

Sinds ik een aantal jaar geleden in aanraking kwam met hoogbegaafdheid en hoogbegaafde kinderen ben ik me steeds verder in dit onderwerp en in deze kinderen gaan verdiepen. Ik zie steeds meer hoogbegaafde kinderen in mijn praktijk voor individuele begeleiding en sinds 2016 begeleid ik samen met Mascha Groenman groepen voor hoogbegaafde kinderen in Alkmaar. We zijn gestart als HBkids Alkmaar en met ingang van augustus 2018 gaan de groepen verder vanuit mijn praktijk onder de naam hbgaaf!. We starten in september 2018 met vier groepen en bij voldoende aanmeldingen zullen we in de loop van het schooljaar 2018-2019 een vijfde groep opstarten. De groepen die in september in ieder geval starten zijn de volgende:

Maandag            16.00 – 17.30 uur    middenbouwgroep (groep 4/5/6)

Woensdag          18.30 – 20.00 uur    tienergroep (klas 1/2/3 voortgezet onderwijs)

Donderdag         16.00 – 17.30 uur    onderbouwgroep (groep 2/3/4)

Donderdag         18.30 – 20.00 uur    bovenbouwgroep (groep 6/7/8)

Al deze groepen komen wekelijks samen, behalve in de schoolvakanties. Er zijn in 2018-2019 in totaal 33 bijeenkomsten plus twee 10-minutengesprekken per kind. Aan het begin van het jaar bepalen we met elkaar aan welke doelen ieder kind werkt en dat is voor ons de leidraad gedurende het jaar. We werken sowieso met alle kinderen aan hun groeimindset, cognitieve en executieve functies, het ontwikkelen van de drie denkvaardigheden van Sternberg en reflecteren regelmatig met ze over hun inzet en gedrag. We werken iedere bijeenkomst met de kinderen aan een opdracht die we top-down aanbieden en waarbij voornamelijk het hogere orde denken (taxonomie van Bloom) aangesproken wordt. Soms doen kinderen deze opdracht alleen, soms wordt er samengewerkt. Uiteraard is er ook altijd tijd voor een spelletje of om buiten te spelen. Het contact met de ontwikkelingsgelijken is misschien wel het belangrijkste ingrediënt. We weten dat de kans dat deze kinderen een ontwikkelingsgelijke tegen komen op school of bij de sportclub klein is. En dat moet die ander ook nog dezelfde interesse hebben als jij. Dan moet je heel veel geluk hebben. In een groep kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd die in hun ontwikkeling ongeveer even ver zijn is die kans in ieder geval al een heel stuk groter. En dan ben je in je klas en bij je sportvereniging misschien nog wel anders, maar dan weet je ook dat je niet de enige bent die is zoals jij. En dat scheelt al heel erg veel.

Naast de vaste, wekelijkse groepen organiseren we ongeveer één keer per maand op vrijdagavond een bijeenkomst voor de oudere tieners, tieners xl, van 19.30 tot 21.00 uur. Dan zorgen wij voor een gezellige sfeer, met een houtkacheltje waar marshmallows in geroosterd kunnen worden (zolang het weer het toelaat! ;-)) spelletjes, een bak chips en een glas fris zodat de jongeren lekker met elkaar kunnen chillen. En ook voor deze leeftijd geldt dat het heel fijn is als anderen je humor en je grote denkstappen begrijpen.

We houden iedere maand een gratis inloopspreekuur. De data voor de periode 2018-2019 worden nog vastgesteld en zullen we hier publiceren voor de zomervakantie. Als je langs wil komen horen we dit graag van te voren. Je kunt je hiervoor aanmelden bij mascha@hbgaaf.nl.

Voor meer informatie over de groepen kun je een mail sturen naar mascha@hbgaaf.nl of marielle@hbgaaf.nl. Aanmelden voor een van de groepen kan via ikwilook@hbgaaf.nl. Voor sommige groepen is er een wachtlijst.

We ontmoeten je graag!