hoogbegaafdheid

Sinds ik een aantal jaar geleden in aanraking kwam met hoogbegaafdheid en hoogbegaafde kinderen ben ik me steeds verder in dit onderwerp en in deze kinderen gaan verdiepen. Ik heb mijn hart verloren aan deze groep kinderen en op dit moment zie ik voornamelijk (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en jongeren in mijn praktijk. Sinds 2016 heb ik ook groepen voor hoogbegaafde kinderen onder de naam hbgaaf! Deze groepen hebben als primair doel het ontmoeten van ontwikkelingsgelijke leeftijdsgenoten zodat de kinderen een positief zelfbeeld kunnen ontwikkelen. Deze groepen worden begeleid door mij en ‘mijn’ team-hbgaaf!. De bijeenkomsten vinden plaats in Alkmaar. Op dit moment hebben we vijf groepen: 

Maandag            16.00 – 17.30 uur    onder/middenbouw (groep 1/2/3)

Woensdag          18.30 – 20.00 uur    tienergroep (groep 8/ 1e en 2e klas vo)

Donderdag         16.00 – 17.30 uur    midden/bovenbouwgroep (groep 4/5/6)

Donderdag         18.30 – 20.00 uur    bovenbouwgroep (groep 6/7/8)

Vrijdag                19.30 – 21.00 uur    jongerengroep

Al deze groepen komen wekelijks samen, behalve in en soms rond de schoolvakanties. Er zijn in schooljaar 2021-2022 ongeveer 35 bijeenkomsten. Aan het begin van het jaar bepalen we met elkaar aan welke doelen ieder kind werkt en dat is voor ons de leidraad gedurende het jaar. We werken sowieso met alle kinderen aan hun groeimindset, cognitieve en executieve functies, het ontwikkelen van de drie denkvaardigheden van Sternberg en reflecteren regelmatig met ze over hun inzet en gedrag. We werken iedere bijeenkomst met de kinderen aan een opdracht die we top-down aanbieden en waarbij voornamelijk het hogere orde denken (taxonomie van Bloom) aangesproken wordt. Soms doen kinderen deze opdracht alleen, soms wordt er samengewerkt. Uiteraard is er ook altijd tijd voor een spelletje of om buiten te spelen. Het contact met de ontwikkelingsgelijken is eigenlijk het belangrijkste ingrediënt. Twee keer per jaar krijgen de kinderen een ontwikkelverslag waarin we weergeven welke ontwikkeling we hebben gezien in het voorgaande half jaar. De doelen die aan het begin van het jaar zijn afgesproken nemen we hier uiteraard in mee. 

We weten dat de kans dat deze kinderen een ontwikkelingsgelijke tegen komen op school of bij de sportclub klein is. En dat moet die ander ook nog dezelfde interesse hebben als jij. Dan moet je heel veel geluk hebben. In een groep kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd die in hun ontwikkeling ongeveer even ver zijn is die kans in ieder geval al een heel stuk groter. En dan ben je in je klas en bij je sportvereniging misschien nog wel anders dan de rest, maar dan weet je ook dat je niet de enige bent die is zoals jij. En dat scheelt al heel erg veel.

We delen kinderen in een groep in waarin wij de beste aansluiting zien. Dat is niet altijd een groep met kinderen van dezelfde leeftijd of die in hetzelfde schooljaar zitten. We kijken naar het totale beeld: leeftijd, klas en de ontwikkeling van het kind. Soms groeit een kind in de loop van een jaar uit een groep. Wanneer we dit zien kijken we altijd of een andere groep beter zou passen, uiteraard in overleg met de ouders en het kind zelf. Tussentijds wisselen van groep is vaak mogelijk. 

Voor meer informatie over de groepen en om aan te melden kun je een mail sturen naar marielle@kinderpraktijkderkein.nl. Voor een deel van de groepen is er een wachtlijst.

We ontmoeten je graag!